Den ultimative guide til hævekasser
Det at lave den perfekte pizza er en kunst som kræver træning og finesse, men med det rette udstyr kan vejen mod målet blive både nemmere og mere overskuelig. En af de mest nyttige redskaber i den forbindelse er hævekassen.
I denne guide tager vi et grundigt kig på hævekasser og vi forklarer hvilke overvejelser man skal gøre sig når man er på udkig efter en ny hævekasse.
Hvad er en hævekasse?
En hævekasse er en beholder, typisk rektangulær, der har til formål at skabe de ideelle betingelser for hævning og fermentering af pizzadej. Hævekassen er som regel fremstillet af plast og består udover selve beholderen at et tætsluttende låg, som enten følger med eller sælges separat.
Hvorfor benytte en hævekasse?
Ja, hvor skal vi begynde? Der findes en række fordele som vi har samlet nedenfor:
- Vigtigst af alt er hævekassens evne til at skabe et lufttæt miljø som forhindrer pizzadejen i at tørre ud og danne skorpe på overfladen. Det gør at pizzadejen hæver optimalt og bevarer sin elasticitet når den sidenhen skal formes til en pizza.
- En hævekasse er konstrueret af slidstærkt og fødevaregodkendt plast, der hjælper med at isolere pizzadejen mod eksterne temperaturudsving.
- En hævekasse forhindrer pizzadejen i at optage lugt/smag fra andre madvarer i køleskabet ved koldhævning.
- En hævekasse har glatte overflader, der med til at forhindrer dejen i at klistre til hævekassen, hvilket gør det nemmere at fjerne pizzadejen efter endt hævning.
- Hævekasse har en pladsbesparende konstruktion, da hævekasser er lavet til at kunne stables oven på hinanden.
- En hævekasse er nem at rengøre, da den oftest tåler opvaskemaskine og nemt kan tørres af med en fugtig klud eller lignende.
Hvad skal du være opmærksom på ved køb af en hævekasse?
Selvom det måske virker simpelt at anskaffe sig en hævekasse, er der stadig en række overvejelser, du bør gøre dig for at sikre, at du vælger en hævekasse af høj kvalitet. For at hjælpe dig, har vi nedenfor listet seks faktorer, du skal have in mente når du køber din hævekasse:
-
Materiale
- Vælg en hævekasse som er konstrueret af et fødevaregodkendt materiale,
som kan modstå slitage og langvarig brug.
-
Konstruktion
- Vælg en hævekasse med et tætsluttende låg. Uden dette opnår du ikke de optimale forhold for din pizzadej under hævningen/fermenteringen.
-
Størrelse og form
- Vælg en hævekasse der passer i dit køleskab og til den størrelse, samt antal pizzaer du oftest laver. De mest almindelige hævekasser kan rumme ca. seks portioner pizzadej.
-
Stabelbar
- Vælg en hævekasse som er stabelbar. Dette er mest praktisk - både når du bruger den og når hævekassen skal opbevares.
-
Overflade
- Vælg en hævekasse med en glat overflade, da dette gør det nemmere at fjerne/løfte pizzadejen efter endt hævning/fermentering.
-
Rengøring og vedligeholdelse
- Vælg en hævekasse som kan tåle at komme i opvaskemaskinen, da dette kan være med til at spare både tid og lette vedligeholdelsen.
Opsummering: Hvorfor har du brug for en hævekasse?
Kort sagt: En hævekasse er et uvurderligt stykke værktøj for en pizzaiolo / pizzaiola (pizzabager). Den gør arbejdet nemmere, sparer plads og giver en optimal og ensartet hævning.
Hvilken hævekasse skal du vælge?
Der findes mange hævekasser på markedet og principperne bag dem er nogenlunde de samme.
Hos PizzaPal sælger vores egen hævekasse som vi mener er det bedste bud på markedet. Den er lavet i solid, fødevaregodkendt plast i en klassisk hvid farve. Den lave højde gør nemt at komme ind under pizza dejkuglerne med en dejspartel, når de skal tages ud af hævekassen. For dem som ønsker at koldhæve deres pizzadej gør hævekassens kompakte dimensioner at hævekassen kan stå i fleste køleskabe i hjemmet.
PizzaPal hævekassen har en kapacitet på op til seks pizzadejkugler af ca. 250 gram stykket (hvilket svarer til pizzaer med en diameter på omkring 30 cm).